Différences entre versions de « Nederlandse Moslim Partij »

De Suffrage Universel
Aller à : navigation, rechercher
(Page créée avec « Le '''Nederlandse Moslim Partij''' (NMP, Parti musulman néerlandais) est un parti néerlandais créé en septembre 2007 par deux musulmans néerlandais convertis. Dès déce... »)
 
 
(39 versions intermédiaires par le même utilisateur non affichées)
Ligne 1 : Ligne 1 :
Le '''Nederlandse Moslim Partij''' (NMP, Parti musulman néerlandais) est un parti néerlandais créé en septembre 2007 par deux musulmans néerlandais convertis. Dès décembre 2007, ses dirigeants ont annoncé qu'ils ne présenteraient pas de liste avant les élections municipales de 2010<ref name=elsevier071222>[http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/artikel/asp/artnr/184999/index.html "Fortuynist nieuwe voorman van moslimpartij"] Elsevier, 22 december 2007</ref>.
+
{{Pays-Bas}}Le '''Nederlandse Moslim Partij''' (NMP, Parti musulman néerlandais) est un parti néerlandais créé en septembre 2007 par deux musulmans néerlandais convertis. Dès décembre 2007, ses dirigeants ont annoncé qu'ils ne présenteraient pas de liste avant les élections municipales de 2010<ref name=elsevier071222>[http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/artikel/asp/artnr/184999/index.html "Fortuynist nieuwe voorman van moslimpartij"] Elsevier, 22 december 2007</ref>. Le parti s'est de facto autodissout en 2012 après le constat de ses échecs électoraux en 2010, dûs à son impréparation, et devant le constat de son incapacité à présenter une liste aux législatives<ref>"[http://nos.nl/artikel/387805-moslim-partij-heft-zichzelf-op.html ‎Moslim Partij heft zichzelf op]", ''NOS Nieuws'', 25 juin 2012</ref>.
  
Le NMP est d'abord dirigé par Jan Vink, mais celui-ci, âgé de 79 ans et malade, passe le flambeau dès décembre 2007 à Henny Kreeft qui avait été conseiller communal d'une liste locale, ONS Noordoostpolder, affiliée au parti de Pim Fortuyn, le politicien populiste islamophobe<ref name=elsevier071222/>.
+
==Historique==
 +
Le NMP est d'abord dirigé par Jan Vink, mais celui-ci, âgé de 79 ans et malade, passe le flambeau dès décembre 2007 à Henny Kreeft qui venait d'être élu conseiller communal en mars 2006 à [http://fr.wikipedia.org/wiki/Noordoostpolder Noordoostpolder (province du Flevoland)] sur une liste locale, ''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Onze_Nieuwe_Samenleving_Nederland Onze Nieuwe Samenleving (ONS) Noordoostpolder]'', scission du parti de Pim Fortuyn, le politicien populiste islamophobe, ce alors que Kreeft est converti à l'islam depuis les années 1990.<ref name=elsevier071222/> Il aurait également été membre du parti libéral de centre-gauche D66.<ref>Kemal Rijken, [http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/416931/2009/08/03/Moslimpartij-komt-met-Amsterdamse-lijst.dhtml Moslimpartij komt met Amsterdamse lijst], Algemene Dagblad, 3 août 2009</ref>
 
<!--
 
<!--
De NMP wil deelnemen aan de [[Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2010]]. Kreeft meldde in juni 2009 dat zijn partij in twintig gemeenten wil meedoen en mikt onder andere op de gemeenten Noordoostpolder, [[Almere]] en [[Amsterdam]]<ref>[http://www.nu.nl/algemeen/2023852/moslimpartij-mikt-op-verkiezingen-2010.html "Moslimpartij mikt op verkiezingen 2010"] NU.nl, 17 juni 2009</ref>. Voor Rotterdam wordt het onafhankelijk deelraadslid [[Bouchra Ismaili]] de lijsttrekker<ref>[http://www.maghrebmagazine.nl/2009/08/05/ismaili-in-raad-nederlandse-moslim-partij/ "Ismaili in raad Nederlandse Moslim Partij"] Maghreb Magazine, 5 augustus 2009</ref>. Op 2 juli 2009 liet Kreeft via de omroep [[Nederlandse Islamitische Omroep|NIO]] weten de [[Partij voor de Vrijheid|PVV]] bij voorbaat uit te sluiten: ''Met de houding van de heer Wilders kunnen wij niet leven, laat staan dat wij met hem overeenstemming kunnen bereiken''<ref>[http://www.nioweb.nl/2009/07/02/nmp-sluit-wilders-uit/ "NMP sluit Wilders uit"] NIO, 2 juli 2009</ref>. Op 18 november 2009 doet de NMP in de [[Venlo (gemeente)|gemeente Venlo]] mee aan de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen<ref>[http://www.depers.nl/binnenland/333021/Venlo-is-proeftuin.html "Venlo is proeftuin"] De Pers, 31 augustus 2009</ref>. -->
+
De NMP wil deelnemen aan de [[Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2010]]. Op 2 juli 2009 liet Kreeft via de omroep [[Nederlandse Islamitische Omroep|NIO]] weten de [[Partij voor de Vrijheid|PVV]] bij voorbaat uit te sluiten: ''Met de houding van de heer Wilders kunnen wij niet leven, laat staan dat wij met hem overeenstemming kunnen bereiken''<ref>[http://www.nioweb.nl/2009/07/02/nmp-sluit-wilders-uit/ "NMP sluit Wilders uit"] NIO, 2 juli 2009</ref>. Op 18 november 2009 doet de NMP in de [[Venlo (gemeente)|gemeente Venlo]] mee aan de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen<ref>[http://www.depers.nl/binnenland/333021/Venlo-is-proeftuin.html "Venlo is proeftuin"] De Pers, 31 augustus 2009</ref>. -->
 +
 
 +
==Comparaisons avec les autres partis confessionnels==
 +
===Christen Democratische Appél (CDA)===
 +
 
 +
<!-- http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2010/01/nederlandse-moslim-partij-is-gewoon-islamitische.142575.lynkx
 +
 
 +
Nederlandse Moslim Partij is gewoon islamitische CDA
 +
 
 +
Door André Krouwel • 05.01.10 • 16 reacties
 +
Analyse- Na een uitgebreide analyse van het gedachtegoed van de Nederlandse Moslim Partij is er maar een conclusie mogelijk: de partij lijkt nog het meeste op het welbekende CDA. Tenminste, als we naar de inhoudelijk standpunten kijken. Met betrekking tot de partij-organisatie, ledenaantallen, de electorale aantrekkingskracht en de kwaliteit van de politici die voor de partij werkzaam zijn, komt de NMP natuurlijk niet in de verste verte in de buurt van het CDA.
 +
 
 +
Gematigde koers
 +
Net als de Nederlandse Christendemocraten zegt de Nederlandse Moslim Partij dat het geloof slechts een inspiratiebron is voor het politiek handelen. De blinde toepassing van Allahs woord in de vorm van sharia wordt afgewezen. Op dezelfde wijze onderscheidt het CDA zich van de SGP die wel theocratisch is en Gods geboden rechtstreeks in wetgeving wil omzetten. De NMP zegt afstand te nemen van fundamentalisme en extremisme en wil een gematigde koers varen. Zo gaat de NMP uit van de gelijkheid van mannen en vrouwen, die dezelfde rechten hebben. Daarmee is de partij duidelijk progressiever en verlichter dan de SGP die nog steeds vrouwen weigert toegang te geven tot publieke ambten.
 +
 
 +
Hoeksteen
 +
De NMP gebruikt zelfs dezelfde taal als het CDA met precies dezelfde begrippen: zo speelt het begrip rentmeesterschap een belangrijke rol, barmhartigheid, respect voor het leven en het gezin als hoeksteen van de samenleving. Als je islam en Allah vervangt door christendom en God dan is het net of je een CDA document zit te lezen. Er wordt in het visiedocument zelfs een rechtstreekse link gelegd tussen het politieke programma van het CDA en de NMP. Men stelt ‘Het gezin is de hoeksteen van de maatschappij. Dat gegeven uit het partijprogramma van het CDA is van groot belang voor de Nederlandse Moslim Partij’. We hebben dus eigenlijk gewoon te maken met het islamitische broertje van het CDA!
 +
 
 +
Solidariteit
 +
Net als het CDA profileert de NMP zich inhoudelijk als een partij in het politieke centrum. Zo wordt de nadruk gelegd op de solidariteit tussen arm en rijk. Er wordt niet gekozen voor de armen – als rechtvaardiging om de rijken zwaar te belasten – maar de NMP lijkt een moreel beroep te doen op de rijken om zorg te dragen voor de armen. Net als het CDA wijst de NMP op de eigen verantwoordelijkheid van diegenen die rijk zijn  om via charitas de armen mee te laten delen in de welvaart. Omdat veel van het sociaaleconomisch gedachtegoed van de NMP onduidelijk blijft – zo is niet duidelijk hoe de partij over marktwerking denkt – is de economische visie niet makkelijk te doorgronden. Uit de verschillende documenten blijkt wel dat de NMP zeer veel oog heeft voor de kleine ondernemer en deze ook wil steunen. Hier lijkt de partij dus ook een echt christendemocratische koers te varen: marktwerking is goed, maar men is ook niet vies van enige regulering, wetgeving en zorgen voor randvoorwaarden waarbinnen de marktwerking kan plaatsvinden. Deze gemengde economische orde is ook kenmerkend voor de middenkoers van de christendemocratie.
 +
 
 +
Dubbele nationaliteit
 +
Er zijn ook wel verschillen tussen het CDA en de NMP: zo is het CDA tegen het hebben van een dubbele nationaliteit en is de NMP daar voorstander van. Het CDA was voorstander van een totaal verbod op burka’s en is nu nog tegen het dragen van een burka door personen in een publieke functie. DE NMP is fel tegenstander van een burkaverbod. Ook erkent het CDA niet de verkiezingsoverwinning van Hamas op de Gazastrook, terwijl de NMP vindt dat Nederland deze verkiezingsuitslag gewoon moet accepteren, ook al past dat niet in ‘het Westerse plaatje’.
 +
 
 +
Homohuwelijk
 +
Ook op het immateriële vlak lijkt de partij als twee druppels water op het CDA. Zo is de NMP uiterst terughoudend op het gebied van homohuwelijk, abortus en euthanasie. Men erkent deze praktijk in Nederland maar is tegenstander van het gelijkgeslachtelijke huwelijk en levensbeëindiging door abortus of euthanasie. De NSM kan daar wat stelliger in zijn dan het CDA. Het CDA heeft immers meegewerkt aan alle huidige wetgeving op deze terreinen en draagt daar de verantwoordelijkheid voor. Dat neemt niet weg dat minister-president Balkenende zich ook tot tegenstander van het homohuwelijk heeft verklaard (weliswaar heel laf in het buitenland maar toch).
 +
 
 +
Abortus
 +
In het abortusstandpunt blijkt de niet-fundamentalistische houding het beste: de NSM is tegen abortus, maar erkent dat het in sommige gevallen mag als de voortzetting van de zwangerschap gevaar oplevert voor het leven van de moeder en bij verkrachting. Een fundamentalist zal niet willen ingrijpen, maar de gebeurtenissen zien als de wil van God (of Allah). Zo niet de NMP. Zij varen een gematigde koers op economisch en moreel gebied. De NMP is daarom ook eigenlijk overbodig
 +
 
 +
In Venlo hebben de kiezers dat ook gedacht. Veel moslims lijken op het CDA te hebben gestemd, niet op de NMP. In het te voeren beleid zal dat niets uitmaken!
 +
 +
André Krouwel is politicoloog en als universitair docent verbonden aan de afdeling politicologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ook is hij wetenschappelijk directeur van Kieskompas. -->
 +
===ChristenUnie===
 +
Mi-février 2010, le numéro 2 de la liste [[Partis politiques néerlandais|ChristenUnie]] à Almere, Jelte Hoving, a déclaré au Nederlands Dagblad que "le parti musulman pourrait être un bon partenaire au conseil (municipal)". Parmi les points communs des programmes figurent le refus de laisser ouvrir des maisons de jeu, l'opposition à la prostitution et aux subsides pour le sport de compétition, mais plus d'attention pour les faibles. Henny Kreeft a lui-même déclaré que dans toutes les communes où ces partis se présentent, leurs positions sont proches.<ref>"[http://www.depers.nl/binnenland/439052/NMP-en-CU-eensgezind.html 'NMP en CU eensgezind']", ''De Pers'', 15 février 2010</ref>
 +
<!--  http://www.depers.nl/binnenland/439052/NMP-en-CU-eensgezind.html
 +
'NMP en CU eensgezind'
 +
 
 +
Gepubliceerd: maandag 15 februari 2010 09:29
 +
Update: maandag 15 februari 2010 09:35
 +
In alle gemeenten waar de Nederlandse Moslim Partij (NMP) en ChristenUnie meedoen aan de verkiezingen, liggen de standpunten van beide partijen dicht bij elkaar.
 +
 
 +
Dat zegt de landelijk NMP-voorzitter Henny Kreeft. ,,De moslimpartij zou een goede partner in de raad kunnen zijn'', zegt ook Jelte Hoving, nummer twee op de Almeerse kandidatenlijst van de ChristenUnie in het Nederlands Dagblad. Gemeenschappelijke speerpunten zijn geen gokhallen, prostitutie en subsidie van topsport, maar meer aandacht voor de zwakkeren.  -->
 +
 
 +
==Élection municipale partielle à Venlo en novembre 2009==
 +
Pour sa première participation électorale, aux [[élections communales à Venlo]] (Limbourg) le 18 novembre 2009, le NMP a obtenu 199 voix (0,5%) et aucun siège (sur 37).<ref>[http://www.venlo.nl/actueel/verkiezing-gemeenteraad/Pages/Uitslagen18november.aspx Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 18 november], site officiel de la commune de Venlo, accédé le 20 novembre 2009</ref> A titre de comparaison, voici les résultats individuels des 3 candidats d'origine marocaine ou turque élus sur d'autres listes (contre 5 dans le conseil sortant): Houssein Mallouka (PvdA) 493 voix, Muzaffer Bozaslan (CDA, élu sortant) 436 voix et Duran Yildiz (Blerickse Democraten, liste locale) 338 voix.
 +
 
 +
<small>'''Liste du NMP (Liste 12)'''</small><ref>[http://www.venlo.nl/actueel/verkiezing-gemeenteraad/Documents/kieslijsten/Kandidatenlijsten%20NMP.pdf Kandidatenlijsten - Lijst 12 Nederlandse Moslim Partij] et [http://www.venlo.nl/actueel/verkiezing-gemeenteraad/Documents/uitslagen/Nederlandse%20Moslimpartij.pdf Aantal stemmen - Lijst 12 Nederlandse Moslim Partij], site officiel de la commune de Venlo, accédé le 20 novembre 2009</ref>
 +
{|border="1"  class="wikitable"
 +
|- align=center
 +
| candidats (prénom, nom)
 +
| origine nationale
 +
| voix de préférence
 +
|- align=center
 +
| Hassani, Ismail (m)
 +
| d'origine marocaine
 +
| 123
 +
|- align=center
 +
| Himdi, Aadil (m)
 +
| d'origine marocaine
 +
| 19
 +
|- align=center
 +
|Kaya, Mehmet (m)
 +
| d'origine turque
 +
| 47
 +
|- align=center
 +
|Khan, Irshad (m)
 +
| d'origine pakistanaise
 +
| 10
 +
|}
 +
 
 +
 
 +
==Élections municipales de mars 2010==
 +
En juin 2009, Henny Kreeft avait annoncé que le NMP présenterait des listes dans vingt communes<ref>[http://www.nu.nl/algemeen/2023852/moslimpartij-mikt-op-verkiezingen-2010.html Moslimpartij mikt op verkiezingen 2010], NU.nl, 17 juin 2009</ref>. Lors d'une conférence de presse le 19 janvier 2010, le NMP a annoncé sa participation aux élections municipales du 3 mars dans cinq communes, Alkmaar, Tilburg, Nijmegen, Noordoostpolder et Woerden, ainsi que la composition des listes dans celles-ci<ref>Henny Kreeft, [http://www.nederlandsemoslimpartij.nl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=17&cntnt01origid=55&cntnt01returnid=55 Verkiezingen], site du NMP, 19 janvier 2010</ref>. Toutefois, trois autres listes se sont rajoutées ultérieurement à Almere, La Haye et Rotterdam. La liste de Nijmegen n'a en fin de compte pas participé aux élections, ni celle d'Amsterdam.
 +
 
 +
{| class="wikitable"
 +
! Conseil municipal
 +
! 2010
 +
!
 +
|-
 +
| Alkmaar
 +
| 435
 +
| 1,16%
 +
|-
 +
| Almere
 +
| 953
 +
| 1,18%
 +
|-
 +
| Den Haag
 +
| 308
 +
| 0,2%
 +
|-
 +
| Noordoostpolder
 +
| 49
 +
| 0,25 %
 +
|-
 +
| Rotterdam
 +
| 1.068
 +
| 0,48%
 +
|-
 +
| Tilburg
 +
| 349
 +
| 0,5%
 +
|-
 +
| Woerden
 +
| 49
 +
| 0,44%
 +
|}
 +
 
 +
Le NMP n'a réussi à obtenir aucun siège à ces élections, perdant par conséquent ses deux uniques sièges d'élus de 2006 qui y avaient adhéré en cours de mandat. A La Haye, les deux autres listes musulmanes, [[Islam Democraten]] et la Liste Khoulani (menée par l'élu sortant d'Islam Democraten) ont chacune obtenu un élu<ref>[http://www.trouw.nl/nieuws/article3005072.ece/Moslim_Partij_komt_nergens_aan_de_bak.html Moslim Partij komt nergens aan de bak], ANP, 4 mars 2010</ref>.
 +
 
 +
===Alkmaar===
 +
La liste NMP à Alkmaar a obtenu 435 voix, soit 1,15%<ref>[http://www.alkmaar.nl/eCache/36042/Voorlopige_uitslag_Gemeenteraadsverkiezingen Voorlopige uitslag Gemeenteraadsverkiezingen], site officiel de la Ville d'Alkmaar, 3 mars 2010</ref>
 +
#Mohamed Nabih
 +
#Fazila Dinmohamed
 +
#Can Irak
 +
#Esra Bozkurt
 +
#Jamal Salim
 +
#Rene Faissal
 +
#Safia Ibrahim
 +
#Azzeddine Lairini
 +
 
 +
===Tilburg===
 +
La liste a obtenu 349 voix à Tilburg. Par comparaison, sur la liste PVDA le candidat Hassan Chibani a obtenu sur son seul nom 365 voix, Orkun Naytemir 991 et Kenan Baydar 764 voix, ces deux derniers ont obtenu plus de 25% de voix nécessaires pour obtenir un siège pour leur parti ([[quotient électoral]], ''kiesdeler'') et ont donc été élus hors de l'ordre de la liste initiale, de même que le candidat Ali Yenice de la liste Groenlinks, avec 489 voix. Les quatre candidats précités sont devenus les quatre élus d'origine marocaine ou turque sur 45 conseillers communaux (dont 11 PVDA, 4 Groenlinks, et 30 élus de 8 autres listes, dont 2 partis locaux et un parti de "seniors, le Verenigde Senioren Partij Tilburg). Le parti représenté au conseil communal (1 siège) avec le moins de voix est une liste locale, Partij voor Tilburg, avec 2.244 voix<ref>[http://tilburgheeftietstekiezen.nl/_admin/_script/ckfinder/userfiles/files/P22-2_PV%20csb%20vaststelling%20uitslag_GR2010_Tilburg.pdf Procesverbaal verkiezingsuitslag gemeenteraad 2010]</ref>.
 +
#Nordin Ghouddani
 +
#S. Lamtalssi (h) 165 voix
 +
#N. Nejari (f) 45 voix
 +
#M. El-Mahroum (f) 24 voix
 +
#E.H. Boutiba (h) 49
 +
#K. Haj Matil (h) 13
 +
#A. Ghouddani (h) 17
 +
#I. el Mahdioui (f) 36
 +
(A. Mbarki, annoncé en 8ème position, ne figurait pas sur la liste finale)
 +
 
 +
===Woerden===
 +
#Nadia Martosatiman-Laiti
 +
#Robin Martosatiman
 +
#Ramazan Oksas
 +
#Hiwi Abdel Jabar
 +
#Zohra Aghmir
 +
 
 +
===Nijmegen (Nimègue)===
 +
(annoncée sur le site du NMP, elle n'a pas été présentée en fin de compte<ref>[http://www2.nijmegen.nl/gemeente/verkiezingen__referenda/Gemeenteraadsverkiezingen/op_wie_stem_ik Op wie stem ik], site officiel de Nijmegen, accédé le 4 mars 2010</ref>)
 +
#Bledar Drnogllava
 +
#Sarah Lamsallak
 +
#R.M. Vaartjes
 +
 
 +
 
 +
===Noordoostpolder===
 +
La liste a obtenu 49 voix, soit 0,25%.<ref>[http://www.noordoostpolder.nl/dsresource?objectid=18369&type=org Uitslag Verkiezing Gemeenteraad 2010 Gemeente Noordoostpolder], site officiel de la commune de Noordoostpolder, 4 mars 2010</ref>
 +
#Henny A.J. Kreeft
 +
#Walid Kalid
 +
#Latifa Kuiper
 +
 
 +
 
 +
===Almere===
 +
La composition de la liste a été annoncée sur la page de la section locale, sur le site du NMP.<ref>[http://www.nederlandsemoslimpartij.nl/index.php?page=afdeling-almere Afdeling Almere], page consultée le 28 février 2010</ref> Cette liste a obtenu 1,3%, pas suffisamment pour décrocher un siège.<ref>[http://www.almere.nl/de_stad/actueel/content/_pid/kolom1-1/_rp_kolom1-1_elementId/1_1253386 Voorlopige einduitslag gemeenteraad Almere 2010], site officiel de la Ville d'Almere, 4 mars 2010</ref>
 +
#Shangram Karim (21 ans, d'origine bangladeshie, né aux Pays-Bas, employé de banque et étudiant) <!--is geboren in Amsterdam, woonachtend in Almere en zijn roots liggen in Bangladesh. Hij werkt bij een grote bank en studeert aan de HES Amsterdam (HBO Accountancy) -->
 +
#Aziz el Hassani (étudiant)
 +
#Hafsa Sayd (étudiante)
 +
#Adel Yacoubi
 +
#Mohamed Ismail (militant du parti vert Groenlinks jusqu'à la veille de l'annonce de sa candidature<ref>Liset Van Ravenzwaaij, [http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article5708659.ece/Kandidatenlijst-NMP-bekend Kandidatenlijst NMP bekend], 19 janvier 2010</ref>)
 +
<!--
 +
Kandidatenlijst NMP bekend
 +
 
 +
    * Gepubliceerd op 19 januari 2010, 12:46
 +
    * Laatst bijgewerkt op 19 januari 2010, 12:47
 +
 
 +
almere/liset van ravenzwaaij -
 +
 
 +
De Nederlandse Moslim Partij heeft gisteren de definitieve kandidatenlijst bekend gemaakt. Lijsttrekker van de partij is de 21-jarige Shangram Karim uit Almere.
 +
 
 +
Met vijf nieuwe namen op de lijst wil partijvoorzitter Henny Kreeft in de gemeenteraad vooral een 'fris geluid' laten horen.
 +
 
 +
Karim is nieuw in de politiek en studeert aan de HES in Amsterdam. Nummer twee op de lijst is Aziz el Hassani, gevolgd door studente Hafsa Sayd. Zowel El Hassani als Sayd studeert nog en zijn beide begin twintig. Op de vierde plaats staat de dertiger Adel Yacoubi.
 +
 
 +
Hekkensluiter van de lijst is Mohamed Ismail, die tot gisteren actief was voor GroenLinks in Almere. ,,Hij is enige persoon met politieke ervaring'', vertelt Kreeft. ,,Met zijn kennis en ondersteuning van mij, willen we een nieuw geluid laten horen. We hebben bewust voor personen gekozen die weinig politieke ervaring hebben. De ervaring ontbreekt misschien, maar het ontbreekt ze niet aan enthousiasme en vernieuwende ideeën.''
 +
-->
 +
 
 +
===Den Haag (La Haye)===
 +
La composition de la liste a été annoncée sur la page de la section locale, sur le site du NMP.<ref>[http://www.nederlandsemoslimpartij.nl/index.php?page=afdeling-den-haag Afdeling Den Haag], page consultée le 28 février 2010</ref> La liste a obtenu 308 voix, soit %, alors qu'[[Islam Democraten]] en a obtenu 4.401 (1 siège) et la [[liste Khoulani]] (dissident d'ID) 4.530 (1 siège).<ref>[http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Voorlopige-uitslag-gemeenteraadsverkiezingen-bekend.htm Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen bekend], site officiel de la Ville de La Haye, 4 mars 2010</ref>
 +
#Khalid Ahmed Chaudry
 +
#Zakaria Amlal
 +
#Ali Abdoulrazak Geele
 +
#Mohammad Talha Khalid Chaudry
 +
 
 +
 
 +
===Amsterdam===
 +
Une liste avait été annoncée dès août 2009<ref>Kemal Rijken, [http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/416931/2009/08/03/Moslimpartij-komt-met-Amsterdamse-lijst.dhtml Moslimpartij komt met Amsterdamse lijst], Algemene Dagblad, 3 août 2009</ref><!-- Moslimpartij komt met Amsterdamse lijst
 +
 
 +
AMSTERDAM - De Nederlandse Moslim Partij (NMP) gaat volgend jaar meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft voorzitter Henny Kreeft meegedeeld.
 +
 
 +
Het is de bedoeling dat de partij na de vastenmaand Ramadan een verkiezingsprogramma presenteert voor de gemeente Amsterdam. Die heilige maand loopt dit jaar halverwege september af. Verder wil de partij in nog vier andere gemeenten meedoen aan de raadsverkiezingen. Dat zijn Rotterdam, Den Haag, Almere en de Noordoostpolder.
 +
 
 +
De NMP hoopt hoge ogen te gooien in de hoofdstad. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kozen veel Amsterdammers met een moslimachtergrond voor de PvdA. Een deel van deze kiezers zou kunnen overstappen naar de NMP. Het zou een aantal raadszetels kunnen opleveren.
 +
 
 +
In 2007 werd de NMP opgericht door onder meer Henny Kreeft, een autochtone moslim uit Emmeloord. Eerder was hij onder meer actief voor de LPF en D66. Het partijbestuur bestaat uit allochtone en autochtone moslims en moslima’s. Het doel is een positiever imago van de islam in Nederland.
 +
 
 +
(KEMAL RIJKEN)
 +
03/08/09 13u03
 +
-->
 +
 
 +
===Rotterdam===
 +
En août 2009, le NMP a annoncé que sa tête de liste pour les municipales à Rotterdam serait la conseillère indépendante (ex-PvdA) Bouchra Ismaili, membre du conseil d'arrondissement de Charlois, qui siège depuis août 2009 sous l'étiquette du NMP.<ref>[http://www.maghrebmagazine.nl/2009/08/05/ismaili-in-raad-nederlandse-moslim-partij/ Ismaili in raad Nederlandse Moslim Partij], Maghreb Magazine, 5 août 2009</ref> <ref>fiche [http://www.charlois.rotterdam.nl/smartsite2193156.dws?Tekstmode=0 B. Ismaili (Bouchra), Nederlandse Moslim Partij], sur le site officiel de l'arrondiseement de Charlois, page accédée le 2 mars 2010</ref> La liste a obtenu 0,47% des voix.<ref>[http://www.rotterdam.nl/einduitslag_verkiezing_rotterdamse_gemeenteraad einduitslag verkiezing rotterdamse gemeenteraad], site officiel de la Ville de Rotterdam, 4 mars 2010</ref>
 +
#Bouchra Ismaili
 +
 
 +
==Élections législatives anticipées de juin 2010==
 +
Le NMP avait déjà annoncé mi-février 2010 sa participation aux prochaines élections législatives, prévues en 2011<ref>[http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/258182/Nederlandse-Moslim-Partij-wil-de-Tweede-Kamer-in.htm Nederlandse Moslim Partij wil de Tweede Kamer in], Elsevier, 12 février 2010</ref>, il l'a confirmée le 28 février pour les élections législatives anticipées de juin 2010, suite à la chute du [http://fr.wikipedia.org/wiki/Cabinet_Balkenende_IV gouvernement Balkenende IV] (coalition entre les chrétiens-démocrates de centre-droit, CDA, les travaillistes de centre-gauche, PvdA, et les protestants de [[ChristenUnie]], CU).<ref>ANP, [http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/bdbinnenland/6320641/Moslim-Partij-doet-ook-op-9-juni-mee.ece Moslim Partij doet ook op 9 juni deel], 28 février 2010</ref>
  
 
==Sources==
 
==Sources==
Ligne 9 : Ligne 217 :
  
 
==Liens==
 
==Liens==
*[http://nederlandsemoslimpartij.nl Nederlandse Moslim Partij]
+
*[http://nederlandsemoslimpartij.nl site du Nederlandse Moslim Partij] (en néerlandais)
  
[[Catégorie: Parti de musulmans européens]]
+
[[Catégorie: Parti de musulmans européens aux Pays-Bas]]

Version actuelle datée du 15 février 2014 à 11:04

Électeurs, candidats et élus d'origine non-européenne aux Pays-Bas
Parlementaires
Élections municipales
1998 (à Bijlmer) - 2002 - 2006 - 2010 (à Venlo) - 2014 - 2018
Partis musulmans - Listes allochtones
modifier

Le Nederlandse Moslim Partij (NMP, Parti musulman néerlandais) est un parti néerlandais créé en septembre 2007 par deux musulmans néerlandais convertis. Dès décembre 2007, ses dirigeants ont annoncé qu'ils ne présenteraient pas de liste avant les élections municipales de 2010[1]. Le parti s'est de facto autodissout en 2012 après le constat de ses échecs électoraux en 2010, dûs à son impréparation, et devant le constat de son incapacité à présenter une liste aux législatives[2].

Historique

Le NMP est d'abord dirigé par Jan Vink, mais celui-ci, âgé de 79 ans et malade, passe le flambeau dès décembre 2007 à Henny Kreeft qui venait d'être élu conseiller communal en mars 2006 à Noordoostpolder (province du Flevoland) sur une liste locale, Onze Nieuwe Samenleving (ONS) Noordoostpolder, scission du parti de Pim Fortuyn, le politicien populiste islamophobe, ce alors que Kreeft est converti à l'islam depuis les années 1990.[1] Il aurait également été membre du parti libéral de centre-gauche D66.[3]

Comparaisons avec les autres partis confessionnels

Christen Democratische Appél (CDA)

ChristenUnie

Mi-février 2010, le numéro 2 de la liste ChristenUnie à Almere, Jelte Hoving, a déclaré au Nederlands Dagblad que "le parti musulman pourrait être un bon partenaire au conseil (municipal)". Parmi les points communs des programmes figurent le refus de laisser ouvrir des maisons de jeu, l'opposition à la prostitution et aux subsides pour le sport de compétition, mais plus d'attention pour les faibles. Henny Kreeft a lui-même déclaré que dans toutes les communes où ces partis se présentent, leurs positions sont proches.[4]

Élection municipale partielle à Venlo en novembre 2009

Pour sa première participation électorale, aux élections communales à Venlo (Limbourg) le 18 novembre 2009, le NMP a obtenu 199 voix (0,5%) et aucun siège (sur 37).[5] A titre de comparaison, voici les résultats individuels des 3 candidats d'origine marocaine ou turque élus sur d'autres listes (contre 5 dans le conseil sortant): Houssein Mallouka (PvdA) 493 voix, Muzaffer Bozaslan (CDA, élu sortant) 436 voix et Duran Yildiz (Blerickse Democraten, liste locale) 338 voix.

Liste du NMP (Liste 12)[6]

candidats (prénom, nom) origine nationale voix de préférence
Hassani, Ismail (m) d'origine marocaine 123
Himdi, Aadil (m) d'origine marocaine 19
Kaya, Mehmet (m) d'origine turque 47
Khan, Irshad (m) d'origine pakistanaise 10


Élections municipales de mars 2010

En juin 2009, Henny Kreeft avait annoncé que le NMP présenterait des listes dans vingt communes[7]. Lors d'une conférence de presse le 19 janvier 2010, le NMP a annoncé sa participation aux élections municipales du 3 mars dans cinq communes, Alkmaar, Tilburg, Nijmegen, Noordoostpolder et Woerden, ainsi que la composition des listes dans celles-ci[8]. Toutefois, trois autres listes se sont rajoutées ultérieurement à Almere, La Haye et Rotterdam. La liste de Nijmegen n'a en fin de compte pas participé aux élections, ni celle d'Amsterdam.

Conseil municipal 2010
Alkmaar 435 1,16%
Almere 953 1,18%
Den Haag 308 0,2%
Noordoostpolder 49 0,25 %
Rotterdam 1.068 0,48%
Tilburg 349 0,5%
Woerden 49 0,44%

Le NMP n'a réussi à obtenir aucun siège à ces élections, perdant par conséquent ses deux uniques sièges d'élus de 2006 qui y avaient adhéré en cours de mandat. A La Haye, les deux autres listes musulmanes, Islam Democraten et la Liste Khoulani (menée par l'élu sortant d'Islam Democraten) ont chacune obtenu un élu[9].

Alkmaar

La liste NMP à Alkmaar a obtenu 435 voix, soit 1,15%[10]

  1. Mohamed Nabih
  2. Fazila Dinmohamed
  3. Can Irak
  4. Esra Bozkurt
  5. Jamal Salim
  6. Rene Faissal
  7. Safia Ibrahim
  8. Azzeddine Lairini

Tilburg

La liste a obtenu 349 voix à Tilburg. Par comparaison, sur la liste PVDA le candidat Hassan Chibani a obtenu sur son seul nom 365 voix, Orkun Naytemir 991 et Kenan Baydar 764 voix, ces deux derniers ont obtenu plus de 25% de voix nécessaires pour obtenir un siège pour leur parti (quotient électoral, kiesdeler) et ont donc été élus hors de l'ordre de la liste initiale, de même que le candidat Ali Yenice de la liste Groenlinks, avec 489 voix. Les quatre candidats précités sont devenus les quatre élus d'origine marocaine ou turque sur 45 conseillers communaux (dont 11 PVDA, 4 Groenlinks, et 30 élus de 8 autres listes, dont 2 partis locaux et un parti de "seniors, le Verenigde Senioren Partij Tilburg). Le parti représenté au conseil communal (1 siège) avec le moins de voix est une liste locale, Partij voor Tilburg, avec 2.244 voix[11].

  1. Nordin Ghouddani
  2. S. Lamtalssi (h) 165 voix
  3. N. Nejari (f) 45 voix
  4. M. El-Mahroum (f) 24 voix
  5. E.H. Boutiba (h) 49
  6. K. Haj Matil (h) 13
  7. A. Ghouddani (h) 17
  8. I. el Mahdioui (f) 36

(A. Mbarki, annoncé en 8ème position, ne figurait pas sur la liste finale)

Woerden

  1. Nadia Martosatiman-Laiti
  2. Robin Martosatiman
  3. Ramazan Oksas
  4. Hiwi Abdel Jabar
  5. Zohra Aghmir

Nijmegen (Nimègue)

(annoncée sur le site du NMP, elle n'a pas été présentée en fin de compte[12])

  1. Bledar Drnogllava
  2. Sarah Lamsallak
  3. R.M. Vaartjes


Noordoostpolder

La liste a obtenu 49 voix, soit 0,25%.[13]

  1. Henny A.J. Kreeft
  2. Walid Kalid
  3. Latifa Kuiper


Almere

La composition de la liste a été annoncée sur la page de la section locale, sur le site du NMP.[14] Cette liste a obtenu 1,3%, pas suffisamment pour décrocher un siège.[15]

  1. Shangram Karim (21 ans, d'origine bangladeshie, né aux Pays-Bas, employé de banque et étudiant)
  2. Aziz el Hassani (étudiant)
  3. Hafsa Sayd (étudiante)
  4. Adel Yacoubi
  5. Mohamed Ismail (militant du parti vert Groenlinks jusqu'à la veille de l'annonce de sa candidature[16])

Den Haag (La Haye)

La composition de la liste a été annoncée sur la page de la section locale, sur le site du NMP.[17] La liste a obtenu 308 voix, soit %, alors qu'Islam Democraten en a obtenu 4.401 (1 siège) et la liste Khoulani (dissident d'ID) 4.530 (1 siège).[18]

  1. Khalid Ahmed Chaudry
  2. Zakaria Amlal
  3. Ali Abdoulrazak Geele
  4. Mohammad Talha Khalid Chaudry


Amsterdam

Une liste avait été annoncée dès août 2009[19]

Rotterdam

En août 2009, le NMP a annoncé que sa tête de liste pour les municipales à Rotterdam serait la conseillère indépendante (ex-PvdA) Bouchra Ismaili, membre du conseil d'arrondissement de Charlois, qui siège depuis août 2009 sous l'étiquette du NMP.[20] [21] La liste a obtenu 0,47% des voix.[22]

  1. Bouchra Ismaili

Élections législatives anticipées de juin 2010

Le NMP avait déjà annoncé mi-février 2010 sa participation aux prochaines élections législatives, prévues en 2011[23], il l'a confirmée le 28 février pour les élections législatives anticipées de juin 2010, suite à la chute du gouvernement Balkenende IV (coalition entre les chrétiens-démocrates de centre-droit, CDA, les travaillistes de centre-gauche, PvdA, et les protestants de ChristenUnie, CU).[24]

Sources

  1. 1,0 et 1,1 "Fortuynist nieuwe voorman van moslimpartij" Elsevier, 22 december 2007
  2. "‎Moslim Partij heft zichzelf op", NOS Nieuws, 25 juin 2012
  3. Kemal Rijken, Moslimpartij komt met Amsterdamse lijst, Algemene Dagblad, 3 août 2009
  4. "'NMP en CU eensgezind'", De Pers, 15 février 2010
  5. Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 18 november, site officiel de la commune de Venlo, accédé le 20 novembre 2009
  6. Kandidatenlijsten - Lijst 12 Nederlandse Moslim Partij et Aantal stemmen - Lijst 12 Nederlandse Moslim Partij, site officiel de la commune de Venlo, accédé le 20 novembre 2009
  7. Moslimpartij mikt op verkiezingen 2010, NU.nl, 17 juin 2009
  8. Henny Kreeft, Verkiezingen, site du NMP, 19 janvier 2010
  9. Moslim Partij komt nergens aan de bak, ANP, 4 mars 2010
  10. Voorlopige uitslag Gemeenteraadsverkiezingen, site officiel de la Ville d'Alkmaar, 3 mars 2010
  11. Procesverbaal verkiezingsuitslag gemeenteraad 2010
  12. Op wie stem ik, site officiel de Nijmegen, accédé le 4 mars 2010
  13. Uitslag Verkiezing Gemeenteraad 2010 Gemeente Noordoostpolder, site officiel de la commune de Noordoostpolder, 4 mars 2010
  14. Afdeling Almere, page consultée le 28 février 2010
  15. Voorlopige einduitslag gemeenteraad Almere 2010, site officiel de la Ville d'Almere, 4 mars 2010
  16. Liset Van Ravenzwaaij, Kandidatenlijst NMP bekend, 19 janvier 2010
  17. Afdeling Den Haag, page consultée le 28 février 2010
  18. Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen bekend, site officiel de la Ville de La Haye, 4 mars 2010
  19. Kemal Rijken, Moslimpartij komt met Amsterdamse lijst, Algemene Dagblad, 3 août 2009
  20. Ismaili in raad Nederlandse Moslim Partij, Maghreb Magazine, 5 août 2009
  21. fiche B. Ismaili (Bouchra), Nederlandse Moslim Partij, sur le site officiel de l'arrondiseement de Charlois, page accédée le 2 mars 2010
  22. einduitslag verkiezing rotterdamse gemeenteraad, site officiel de la Ville de Rotterdam, 4 mars 2010
  23. Nederlandse Moslim Partij wil de Tweede Kamer in, Elsevier, 12 février 2010
  24. ANP, Moslim Partij doet ook op 9 juni deel, 28 février 2010

Liens